Skip to main content

Avrupa Dayanışma Programı
Gönüllülük Projeleri

Avrupa Dayanışma Programı (ESC),
18-30 yaş arasında bulunan gençlerin kendi ülkesinde veya başka bir ülkede, zorlukların üstesinden gelmek, toplumsal ihtiyaçları karşılamak; kendi bireysel, sosyal ve mesleki gelişimlerini teşvik amaçlı ihtiyaçları karşılamayı amaçlayan gönüllülük üzerine kurulmuş sosyal projeleri içeren bir Avrupa Birliği girişimidir.

Gönüllülük Nedir, Bana Nasıl Fayda Sağlayacak?
Gönüllülük, bireyin herhangi bir çıkar beklentisi içinde olmadan, kişilerin veya toplumların yaşam kalitesini artırmak, topluma fayda sağlamak amaçlı yapılan çalışmalardır.

Gönüllü olarak dahil olunan çalışmalar sonucunda maddi bir kazanç elde edilmese de başkalarıyla birlikte çalışarak, bireysel, eğitimsel, sosyal, sivil, kültürel ve mesleki becerilerini geliştirmelerine yardımcı olduğunu düşünülmektedir.

Nasıl Dahil Olurum?
18-30 yaş arasında bulunan her genç, topluma fayda sağlayan kuruluşların günlük çalışmalarına katkıda bulunmak amacıyla 2-12 ay süreyle bireysel gönüllü olarak dahil olabileceği gibi gönüllü bir ekibin parçası olarak da dahil olabilir.

Gönüllülük Projesinin Aşamaları
Bir Gönüllülük Projesinde dört aşama vardır. Tüm bu aşamalarda size rehberlik edecek bir kuruluşla çalışmanız gerekmektedir.
Planlama: Ne öğreneceğinizi ve her gün ne yapacağınızı tanımlama
Hazırlık: İhtiyacınız olan seyahat belgelerini almak, nerede kalacağınıza, gönüllü olduğunuz yere nasıl seyahat edeceğinize, size kimin rehberlik edeceğine karar vermek gibi pratik düzenlemeleri yapmak
Uygulama: Gönüllü çalışmaların yürütülmesi
Takip: Deneyiminizin nasıl geçtiğini değerlendirmek, katılım sertifikası almak, öğrendiklerinizi başkalarıyla paylaşmak

Katılım şartları nelerdir?
Aşağıdaki durumlarda bu programa katılabilirsiniz:

  • 18 ile 30 yaşları arasındaysanız
  • Türkiye Cumhuriyeti'nde yasal olarak ikamet ediyorsanız.
  • Avrupa Dayanışma Programı'nın bir parçası olan başka bir ülkede yasal olarak ikamet ediyorsanız, o ülkedeki Avrupa Dayanışma Programı kapsamında destek veren kuruluşlara başvurmanız gerekmektedir.

Başvurumu nasıl yapabilirim?
Başvurudan önce gerçekleştirmeniz gereken ilk adım Avrupa Gençlik Portalı'na (European Youth Portal) kayıt olmaktır. Portal, gençlerin ve kuruluşların birbirlerini bulabilecekleri geniş bir platformdur. Kayıt işleminizi gerçekleştirdikten sonra kendinize uygun olduğunu düşündüğünüz bir projeye başvuruda bulunabileceğiniz gibi kuruluşlar da sizinle iletişime geçebilir ve projelerinde yer almanızı isteyebilir.

Daha az imkânı olan gençler, kayıt işlemlerini tamamlamak için kalite sertifikasına sahip kurumlardan destek alabilirler.

Projelere birden fazla katılabilir miyim?
Bireysel olarak yalnızca bir kez gönüllü olabilirsiniz, ancak kısa dönem olarak ifade edilen 59 günü geçmemek şartıyla yapmış olduğunuz gönüllülük faaliyeti sonrasında 12 aya kadar tekrar bir gönüllülük yapma hakkınız bulunmaktadır (ESC Guide 2023).

Bir Gönüllülük Ekibinin parçası olarak birden fazla kez gönüllü olabilirsiniz.

Başka Neler Bilmeliyim?
Gitmeden önce dil öğrenimi konusunda eğitim veya destek almak kendinizi daha rahat ifade etmenize olanak sağlayabilir. Katılmış olduğunuz gönüllülük programı sonunda hangi yetkinlikleri kazandığınızı gösteren bir belge (Youthpass) gönüllüye teslim edilmektedir.

Bu projeler kapsamında katılımcılardan kesinlikle ücret talep edilmemektedir, edilmesi şikayet konusudur. Proje kapsamında belirtilen vize ve seyahat bütçesinin aşılması durumunda aşılan tutar katılımcı tarafından karşılanabilir.

Proje kapsamında sağlanan fonlar nelerdir?
Seyahat: Proje kapsamında, faaliyetin gerçekleştirileceği ülkeye yapılacak seyahat (ikamet edilen adresten, gidilecek şehre olan mesafe ölçülür ve her mesafeye göre Program Rehberinde belirtilen sabit miktarlar söz konusudur)
Katılımcıların evlerinden, gönüllülük faaliyetini gerçekleştirecekleri yere yaptıkları seyahat masrafları

Kapsayıcılık Desteği: Daha az fırsata sahip kişilerin katılımını kolaylaştırmak için bu bütçe kalemi talep edilebilir.

Cep Harçlığı: Katılımcılar için ek kişisel harcamalara katkı sağlaması amacıyla sağlanan fondur.

Yemek Harçlığı: Katılımcılar için yemekle alakalı olan harcamalar için verilir. Ancak ev sahibi kurum düzenli yemek vereceğini taahüt etmesi durumunda bu bütçe ev sahibi kurumda kalmaktadır. 

Dil öğrenme desteği: Gerektiğinde dil öğrenme materyalleri ve eğitim için bütçe talep edilebilir. Ancak Program kapsamında oluşturulan platform üzerinden birçok dil artık online olarak sistem üzerinden öğrenilmesi mümkündür.

Adım adım başvuru

1. Europass CV
Avrupa Dayanışma Programı kapsamında kabul edilmiş yada hazırlanan projelere başvuru yapmanız için CV doldurmanız önemlidir. Aşağıdaki linkle basarak CV'nizi oluşturabilirsiniz. https://europa.eu/europass/en 

2. Motivasyon Mektubu
İyi bir motivasyon mektubu, bir ev sahibi kuruluşla (ESK) temas kurduğunuzda son derece önemlidir. CV her ne kadar tecrübelerinizi ortaya koysada, kurumun sizi daha iyi tanımasına fırsat tanır.

Motivasyon Mektubu Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Motivasyon mektubu, bir diğer adıyla niyet mektubu, başvuruda bulunulacak olan yer/proje için neden en iyi aday olduğunuzu anlattığınız bir mektup türüdür. Programa olan motivasyonunuzu içeren ve size ait bilgilerin bulunduğu bu mektup başvurularda oldukça önemlidir.

Motivasyon mektubunuzu yazarken öncelikli olarak kim olduğunuzdan, yaşınızdan, eğitiminizden, güncel olarak ne ile meşgul olduğunuzdan bahsetmelisiniz. Daha sonrasında ise hobileriniz, daha önceki gönüllülük faaliyetlerinizden ve deneyimlerinizden bahsedebilirsiniz.

Son paragrafta ise "Programa dair beklentileriniz nelerdir?, "Kişisel olarak siz programa ne gibi bir katkı sağlayabilirsiniz?" sorularına cevap vermeniz gerekiyor. Motivasyon mektubunda kendinize olan güveninizi yansıtabilmek ve karşı tarafa da güvenilir bir duruş sağlamak önemlidir.

Bunları yapmayın:

  • Her proje için aynı motivasyon mektubunu yollamayın.
  • Motivasyon mektubunuzu Türkçe hazırlamayın.
  • Motivasyon mektubunuzu çok uzun yazmamalısınız. (Maksimum bir sayfa yeterlidir).
  • CV'inizi ve motivasyon mektubunuzu kontrol etmeden hemen yollamayın.

3. Bir gönderen kuruluş bulun
Avrupa Dayanışma Programı kapsamında gerçekleştirilen gönüllülük projelerinde gönderen kuruluşun yeri önemlidir. Başvuru sürecinde ve proje süresince size destek olacak bir kurum bulmanız önemlidir. Mozaik Derneği sizin gönderen kuruluşunuz olabileceği gibi, kendi şehrinizde kalite sertifikasına sahip bir kuruluşla da iletişime geçebilirsiniz. Kalite sertifikasına sahip kuruluşların yer aldığı listeye https://youth.europa.eu/volunteering/organisations_en sayfasından bulabilirsiniz. 

4. Bir proje bulun
Proje bulmak özellikle için iki yol bulununmaktadır.

İlk olarak mevcut projelerimizde, ortak kuruluşlarımızdan birinde bir proje bulmanıza yardımcı olabiliriz. Facebook ve Instagram sayfamızda her zaman açık projeler bulunmaktadır. Bu projelerde, yeşil pasaport sahibi olma şartı yoktur. Ancak ortak olunan projelerde süre sıkıntısı olabilir veya vize bütçesi projede yer almayabilir. Bu durumda proje koordinatörü böyle bir yol izleyebilir.

Bir başka olasılık da Avrupa Gençlik Portalına kaydolmak, ESC ile ilgili bölüme gitmek ve profilinizi oluşturmaktır. Daha sonra veritabanında farklı projeler arayabilirsiniz.

Her iki durumda da Avrupa Gençlik Portalı'na (https://europa.eu/youth/solidarity_en) kayıt olmak şarttır.

5. Yurtdışında geçireceğiniz zaman için hazırlanın
Bir programa kabul edildiğinizde ayrılış öncesi bir eğitim alacaksınız (bu eğitim Türkiye Ulusal Ajansı yada Derneğimiz tarafından online verilebilir) ve ardından maceranıza başlamaya hazırsınız.